A magyar diákok dániai tudástára

Lakásbérlés Magánszemélytől

flat 300x225 Lakásbérlés Magánszemélytől

Lakással rendelkező magánszemélyek gyakran adják ki üresen álló lakásaikat diákoknak is. Ezek általában bútorozatlan lakások melyeket több diák bérel, így a havi bérleti költség eloszlik. Ilyen lakásokat jellemzően olyan weboldalakon lehet találni, mint például a BoligPortal vagy LejeBolig.dk. (A fenti kép csak illusztráció!)

Weboldalak

Dániában léteznek lakásközvetítéssel foglalkozó weboldalak, ahol magán és céges lakásokat lehet elérni. Ezek közül a legnagyobb a BoligPortal, mely szolgáltatásai fizetősek.

Ami a kapcsolatfelvételt illeti, tapasztalataink alapján azt javasoljuk hogy mindenképpen telefonon próbáljuk meg elérni a Landlord/Landlady-ket. Sajnos az e-mailekre sok esetben több napos, hetes késéssel, rosszabb esetben nem is válaszolnak, így ha egy mód van rá, próbáljuk meg az előbbi opciót.

Fontos információkat és angol-dán szószedetet az alábbi linken találhattok: CPH Business szálláskeresési pdf

Név Weboldal Megjegyzés
BoligPortal http://www.boligportal.dk Országos
LejeBolig http://en.lejebolig.dk/lejebolig/aarhus Országos – angol
Husvild http://www.husvild.dk/ Országos
Findbolig http://www.findbolig.nu/ Országos
Boligbasen http://boligbasen.dk/ Országos
Szobatárs kereső  www.findroommate.dk Országos
Lakáskereső http://www.boliga.dk/ Országos – Dánia legnagyobb független lakáskereső weboldala

Mit csináljak a lakásommal amíg gyakorlaton vagyok?

Csak úgy megválni tőle, mikor olyan nehéz volt megszerezni?! És akkor mi lesz ha vége a gyakorlatnak és újra lakás kellene?! Megint keressek és fizessem ki a depositot?! Sokan, sokszor teszik fel ezeket a kérdéseket amikor eljön az idő, hogy munkába álljanak a gyakorlatot adó vállalatnál (a legtöbb esetben valahol jó messze Dániától).

A legritkább esetekben szokták ilyenkor visszaadni lakásaikat/szobáikat/ágyaikat az illetők, inkább lenyelik azt a pár ezer Koronát, minthogy pár hónap múlva újra neki kelljen látni a lakás-vadászatnak. További lehetőség, hogy ha találnak valakit aki átmenetileg fedél nélkül van és ebben a periódusban beköltözne a megüresedő helyre. Annak ellenére, hogy rengeteg diák tanyázik az egyetemi városokban, nem mindig egyszerű megfelelő embert találni, akiben megpróbálunk megbízni, hiszen mégiscsak az ágyunkban fog aludni.

Ha végképp szertefoszlottak a környéken fellelhető, átmenetileg fedél nélküli diáktársakhoz fűzött remények, szélesebb körben lehet promótálni az ágyat az alábbi linkről elérhető portálon, ami pont az ilyen személyek megsegítésére szakosodott. A honlap angol nyelvű, használatáról részletes leírást, a bal oldalon felül található “About Us” gombra kattintva lehet elérni.

HousingAnywhere

TIPP! Mivel ilyen esetben csak pár hónapról van szó, érdemes az ideiglenes beköltözővel előre, egy összegben kifizettetni az egész lakbért, amennyiben erre mód van, sok kellemetlenségtől és félreértéstől mentheti meg az embert. Továbbá, ajánlott egy papírt is írni a bérlés részleteiről, a pontos dátumokról és a fizetendő lakbérről. Ez a papír nem hivatalos, de mégis van valami a kezünkben gond esetén! (Jó, ha tanú aláírása is kerül a papírra!)

FIGYELEM! Ha a lakhely kiadásakor az ideiglenesen beköltözőtől a kiadó diák magasabb összeget szed be, mint amennyi a valós lakbér lenne, a kiadó diák bevételre tesz szert, és ha ebből adót nem fizet, szabálysértést, – illetve egy bizonyos összeghatár felett – bűncselekményt követ el. Minden ilyen és ehhez hasonló kihágást Dániában rendkívül szigorúan büntetnek! Nem ajánlott ilyen módon pénzhez jutni!

Lakásszerződés

A szerződések általában határozatlan időre szólnak (kivéve szoba bérlésénél) és minimum 3 hónappal a kiköltözés előtt értesíteni kell a lakás kiadóját. A szerződések többnyire dán nyelvűek, és ha létezik is angol nyelvű verzió, a dán az irányadó.

A kiadó köteles minimum 3 hónappal korábban tájékoztatni a lakókat a bérleti díj esetleges emeléséről Azonban ha a lakók megszegik a szerződést, a ház házirendjét, vagy nem fizetik be a lakbért, bizonyos számú felszólítás után kiköltöztetheti azokat.

Az esetek nagy részében egy általános, dán nyelvű formanyomtatvánnyal dolgoznak a kiadók, amit sajnos a legtöbb helyen csak dánul kapunk meg. Az ebből eredő problémák kiküszöbölésére a lenti linkre kattintva letölthetitek egy ilyen formanyomtatvány hivatalos, angol nyelvű fordítását is. Ha felmerülnének kérdéses paragrafusok, mindenképp ajánljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot valamely munkatársunkkal, vagy kérd egy dánul jól beszélő ember segítségét az esetleges későbbi problémák elkerülése végett.

Az angol nyelvű  formanyomtatvány itt található.

Kaució

Kaucióként általában 3 havi lakbért kérnek a kiadók. Ez az összeg hivatalosan visszajár vagy lelakható. Amennyiben a szerződésbn rögzítve van, hogy kiköltözés után tisztasági festés szükségeltetik, annak költsége többnyire a kaució összegéből kerül levonásra.

A lakás bebútorozása

A lakások többsége bútorozatlan, és nem rendelkezik külön mosógéppel. A mosást jellemzően közös mosodában lehet lebonyolítani a ház pincéjében.

Ha lehetséges, otthonról hozzunk ki minden olyan kelléket, ami drágább lehet Dániában később beszerezni, azonban ha erre nincs mód, érdemes használt bútorok után nézni. Bizonyos kérdésekben (pl. ágy, asztal, evőeszközök, stb.) javasoljuk a bútoráruházak és használt árucikkekelfoglalkozó honlapok és Facbook-csoportok  használatát.

Használt árucikkek Dániában

Használt és új bútorok

Viszontagságok

Ha BoligPortal-t vagy más ingyenes/fizetős hirdetési felületeket böngészünk, ne feledkezzünk meg róla hogy sok esetben a hirdetések és azok valóságtartama nincs ellenőrizve. A lényeg, hogy óvakodjunk minden esetben a ‘túl szép hogy igaz legyen’ típusú hirdetésektől! Az alábbi linkre kattintva részletesebb leírást olvashattok a lakásbérlés veszélyeiről!

A lakáskeresés veszélyei Dániában

További veszélyként a dán nyelvű lakásszerződés jöhet még szóba, mindig figyelmesen fussuk át, szükség esetén fordíttassuk le a szerződést mielőtt aláírnánk bármit is, nehogy váratlan kellemetlenségek érjenek. Tanácsként ajánljuk alaposan felmérni és lefényképezni a lakás állapotát beköltözéskor, a legapróbb karcolásoktól a padlón, a plafonon lévő hajszálrepedésekig. Ez a kiköltözéskor még jól jöhet, amikor felmérik a lakás állapotát.

Általánosságban a lakáskeresés nem olyan veszélyes, mint amennyire elsőre tűnik. A diákok legnagyobb része a fent említett problémákkal sosem szembesül. Ezek felsorolása csak a csalódások és átverések biztos elkerülésének érdekében történt.

Költöztető cégek

Ha Dánián belül vagy akár Magyarországról szeretnénk költözni, esetleg csomagot küldeni, javaslatunk a Dánia Transport igénybevétele. Egy magyar házaspár üzemelteti a céget. Tapasztalataink alapján korrekt szolgáltatást kínálnak megfizethető áron. Az árakkal kapcsolatos információkat a honlapon találjátok meg.

Amennyiben további kérdéseid merülnének fel bármely itt olvasható témával kapcsolatban, ne habozz kapcsolatba lépni munkatársainkkal az alábbi információkérő gomb segítségével, vagy sürgős esetekeben hívd Magyarországról a (0036)30 510 98 04-es vagy Dániából (0045) 26 53 73 00-ás számot!

INFORMÁCIÓKÉRÉS A SCEDA-TÓL

Copyright (c) <a href=’http://www.123rf.com’>123RF Stock Photos</a>