A magyar diákok dániai tudástára

Odense-i Városi Közlekedés

odensebusztársaság1 300x78 Odense i Városi Közlekedés

BUSZTÁRSASÁG: FYNBUS

TÖMEGKÖZLEKEDÉSIÚTVONALTERVEZŐ: RESJEPLANEN / GOOGLE MAP

REJSEKORT

A FYNBUS társaság nem tagja az egységes dániai REJSEKORT rendszernek, így a társaság buszain a REJSEKORT nem érvényes! Ezt a kártyát csak a városon áthaladó DSB vonatain lehet használni.

KVIKkort

A REJSEKORT helyett a társaság a saját rendszerét használja, mely a KVIKkort névre hallgat. A rendszer gyakorlatilag ugyan azon az elven működik, az eltérés annyi, hogy amíg a REJSEKORT-ról a pénzt az adott társaság a megtett megállók szerint vonja, így a járműről történő leszállásnál ki is kell csekkolni, addig  a KVIKkort esetében a névre szóló utazókártyánk csak adott zónákra érvényes (tehát pl. 2 zonányi távolságra). Ha ennél messzebre kell utazzunk, a buszsofőrtől kell kiegészítő jegyet vásárolni.

FIGYELEM! A KVIKkort csak CPR-számmal rendelhető meg!

Videó a KVIKkort használatáról (dán):

ITT TUDOD MEGRENDELNI A KVIKKORTODAT

BÉRLETEK, JEGYEK, ZÓNÁK, TÉRKÉPEK

A jegyek vásárlása a buszokon történik (árakért görgess lejjebb). A FYNBUS üzemeltet a KVIKkort-on kívül más készpénz kímélő rendszereket is, mint például a mobil-jegy. Ezt a jegyet egy a vállalat honlapjáról okostelefonra letölthető applikáción keresztül lehet megváltani.

TIPP! Ha a jegyedet telefonon szeretnéd megváltani, érdemes már valamivel korábban ezt elintézni, mivel a folyamat igénybe vesz pár percet. Természetesen nem fognak ledobni minket a buszról ha mindezt ott akarjuk elintézni, de semmi esetre sem fogja a sofőrt és az utastársakat jobb kedvre deríteni, hogy megvárakoztatjuk őket.

A díjszabás a havibérlet esetében is zónás rendszerű, továbbá nincs különbség a tanuló és a felnőtt bérletek árai között. Azoknak, akik rendszeresen és sokat utaznak tömegközlekedéssel, a SCEDA ezt a megoldást ajánlja. A bérleteket a hazai rendszerhez hasonlóan itt is a végállomásokon tudunk vásárolni (néha előfordul, hogy nagyobb megállók közelében lévő éjjel-nappali üzletekben is hozzájuthatunk).

Részletesen a különböző jegyek és bérletek árairól, az azokat árusító helyekről, Fyn zónatérképéről és Odense tömegközlekedési hálózatáról a lejjebb látható linkekre kattintva tudsz olvasni. További érvényben lévő szabályozásokról, akciókról a helyi tömegközlekedési társaság (FYNBUS) hivatalos honlapján olvashatsz.

A megjelenő viteldíj táblázat dán nyelvű, de az alábbiakban lefordítottuk a táblázat megértéséhez szükséges szavakat:

Billetter – Jegyek

Kontantbillet – Járművön vásárolt vonaljegy

Periodekort – Bérlet

Titurskort - Tíz útra jogosító gyűjtőjegy (csak nyugdíjasoknak)

Barn – Gyermek (16 éven alattiak)

Voksen – Felnőtt (16 év felettiek)

Pensionist – Nyugdíjas

FYNBUS TRAFIKSELSKAB VITELDÍJAI

FYNBUS JEGY/BÉRLET ÁRKALKULÁTOR

ODENSE TÖMEGKÖZLEKEDÉSI HÁLÓZATA

BICIKLI

Új bicikli vásárlása esetén készítsük pénztárcánkat, ugyanis még a kevésbé minőségi bringák is minimum 1000 – 1500 DKK -ba kerülnek. Ha nem rendelkezünk kétkerekűvel, de nem akarunk egy fél vagyont erre rákölteni, akkor a legolcsóbban a használt tárgyakat árusító honlapokat keressük fel. Erre a legalkalmasabb helyek például a DBA vagy a Gul og Gratis honlapjai.

TIPP! A rendőrség szervez aukciókat ahol az utcáról begyűjtött, lopott de megtalált stb. bicikliket lehet viszonylag olcsón, már pár száz Koronáért megvenni. Erről részletes tájékoztatást a rendőrség ezirányú honlapján találhattok.

TAXI

A taxi nem tartozik a legolcsóbb közlekedési módok közé.  Előfordulhat azonban, hogy igénybe kell vennünk ezt a szolgáltatást is. Odense-ben a TAXA FYN tölti be a városi taxi szerepét.

taxi Odense i Városi Közlekedés

ONLINE TAXI RENDELÉS (ELŐZETES TELEFONOS REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES)

Amennyiben további kérdéseid merülnének fel bármely itt olvasható témával kapcsolatban, ne habozz kapcsolatba lépni munkatársainkkal az alábbi információkérő gomb segítségével, vagy sürgős esetekeben hívd Magyarországról a (0036)30 510 98 04-es vagy Dániából (0045) 26 53 73 00-ás számot!

INFORMÁCIÓKÉRÉS

képek forrása 1 2

a title=”NT Official” href=”http://www.nordjyllandstrafikselskab.dk/default.aspx” target=”_blank”